Fotocursus, presentatie van de beelden en tips

De Weerfotograaf heeft deelgenomen aan een heel interessante fotocursus van het Domein te Arnhem. Het is ook als fotograaf van weerfenomenen goed om je eens te verdiepen in de algemene en specifieke kennis over fotografie, beeldopbouw, het vertellen van een goed verhaal aan de hand van beelden en vooral; het samen delen van elkaars fotos en dus ook het plezier van de fotografie.

De beelden die gemaakt zijn staan nu -deels al- op de website, per cursus-onderdeel. De beelden worden ingeleid door een kort stukje tekst, op deze pagina. De beelden waar naar gelinkt wordt spreken voor zich.

Wil je nog eens napraten over die beelden of het verhaal erachter; stuur een email.

Cursus-deel

  1. Klassieke landschappen
  2. Stadslandschappen
  3. Wastelands
  4. Stilleven: documentair stilleven
  5. Stilleven: formeel stilleven
  6. Stilleven: het ongebonden stilleven
  7. Extra: Landschapsfotografie in het Binnenveld

1. De klassieke landschappen

Een klasiek landschap is natuurlijk een rekbaar begrip; wat is klasiek? het is het landschap waarin natuurlijke elementen een hoofdrol spelen en waar de beeldopbouw heel bepalend is. Let eens op de convergerende (samenkomende) lijnen, de verdeling van de vlakken en elementen in het beeld ongeveer conform de gulden/snede (elementen niet direct in het midden maar op 3 tot 4/5 van het beeld).  De foto's zijn gemaakt in het najaar van 2004 in het Binnenveld te Wageningen. De ietwat aparte sfeerbeelden zijn onstaan doordat het enerzijds wat nevelig was en doordat de foto's gemaakt zijn op diamateriaal dat ontwikkeld is als negatief (zgn cross-processing). De foto's zijn gemaakt met een Pentax 645 middenformaatcamera, met 70 mm lens. Naar de beelden van dit cursus-deel.

2. Stadslandschappen

Ook de bebouwde omgeving kan je als landschap aanduiden, het is dan wel geen puur natuur, maar waar vind je dat nog in ons land? De skyline van een stad, wegen, kanalen, parkachtige begroeiing; het is allemaal onderdeel van je leefomgeving. Om dat stadslandschap vas te leggen zijn er feitelijk net zo veel mogelijkheden als voor een klasiek landschap, maar juist de dynamiek van een bebouwde omgeving kan een extra dimensie toevoegen aan de foto. Dat valt best vast te leggen, zonder dat het nu direct een grauwe bedoeling wordt met stinkende rokende auto's. Zo kan je heel goed in de nacht tijdopnames maken; het verkeer wordt zichtbaar als fraaie lichtstrepen, de auto's zelf zie je niet eens. En zelfs waar geen enkel verkeer op dat moment rijd of mensen aanwezig zijn kan je toch spannende en in zekere zin dynamische beelden maken, waarvan je kan voelen dat er wat kan gaan gebeuren, zoals de foto's van het tunneltje onder de weg door. Kies voor dergelijke fotoreportages een gebied met markante objecten, wees geduldig, maak zeer zorgvuldig je compositie en gebruik een goed statief! De foto's hier zijn gemaakt om en nabij de Poortwachter, een opvallende brug over de A12 nabij Ede en de Dreeslaan die vanaf deze brug richting Wageningen gaat. De camera was een Pentax 645 middenformaatcamera, met 70 mm lens en dus vastgezet op een stevig statief. Naar de beelden van dit cursusdeel.

3. Wastelands

Daar waar de mens een tijdje niet alles netjes bijharkt en de boel laat verpauperen komt vaak al snel de natuur weer terug. Deze landschappen, ook wel aan te duiden als ' wastelands' zijn vaak zeer fotogeniek. Er is een mooie spanning terug te vinden tussen het harde, industriele, en de zachte onverzettelijkheid van de natuur. Hier een reportage van de sloop van het oude ziekenhuis te Bennekom, eind 2004. Het pand en de omgeving stonden al jaren leeg en verlaten, de parkeerplek werd al weer overwoekend door grassen en kleine berkjes. Dit wasteland kon extra goed worden geportretteerd doordat het wat grijs en nevelig, nat weer was. Juist dan komt een wasteland vaak goed tot zijn recht. Let ook eens op de twee vrijwel identieke beelden van het hek met erachter bossages. Door te spelen met de scherptediepte ontstaat toch weer een ander beeld, je kan de nadruk meer op de natuur (de bossages) leggen of juist op het door mensen vorm gegeven landschap (het hekwerk). De camera was een Pentax 645 middenformaatcamera, met 70 mm lens en met gebruik making van een een-beenstatief. Naar de beelden van dit cursusdeel.

4. Documentair Stilleven

Een stilleven is niet altijd een fruitmand of een bos bloemen. Letterlijk en figuurlijk is het een foto (in het geval van fotografie) van een niet-levend object. Stillevens heb je in veel vormen. Een documentair stilleven vertelt een verhaal, het verwijst naar de fotograaf, zijn of haar omgeving en manier van leven, het is gebonden aan een bepaalde tijd, de maatschappij of een sociale omgeving. Daar kan je dus veel kanten mee op. En erg ingewikkeld hoeft het niet te zijn. Belangrijke elementen bij een stilleven zijn vooral de uitsnede/het kader, het standpunt, afstand tot het onderwerp, licht en de compositie (bepaald door de voorafgaande elementen). Kijk maar eens naar dit documentaire stilleven, gewoon thuis gefotografeerd; de omgeving van De Weerfotograaf. Naar de beelden van dit cursusdeel.

5 - 6: volgt.

7: Extra: Landschapsfotografie in het Binnenveld

Bekijk nu de beelden van het Binnenveld nabij Wageningen. Vanaf eind april ontwaakt dit weidevogelgebied uit zijn winterslaap. Kijk hoe je in dit landschap mooie composities kan maken. De foto's zijn gemaakt met een Pentax 645 middenformaat-camera met 45 en 75 mm lens en licht bewerkt met Photoshop (contrast verbeterd, highlights en shadows aangepast).

Copyright foto's en tekst: Stefan Jak

Laatse wijziging dinsdag, 6 mei 2008