Golven voor de lens

    

Om fraaie golven vast te leggen is het uiteraard noodzakelijk dat je naar zee gaat als het flink winderig is. In Nederland is dat vooral in de herfst en winter, in het Caraïbisch gebied is dat echter vaak het hele jaar. Ook als er verder weg op zee flinke wind staat (of heeft gestaan) kan de deining vele honderden kilometers verder nog flinke golven doen ontstaan. Na een zware storm houdt de golfslag daarom vaak nog enige tijd aan, als een badkuip waarin het water in heen en weer blijft klotsten. 

Hier een aantal foto's van Boca Grandi op Curaçao, de prachtige baai in het Christoffelpark.

Fotograferen?

Je moet even op de juiste plaats en tijd aanwezig zijn natuurlijk. Maar om een goede foto te maken van de brekende golf zijn er wat -voor de hand liggende- tips:

  • Maak een reeks foto's van de brekende golf

  • Maak meerdere reeksen, je drukt soms net niet op het 'juiste' moment af, zodat de golf net niet op zijn mooist is

  • Een brekende golf is soms verblindend wit, zeker bij zonlicht. Doe dan net als bij sneeuw-foto's een iets aangepaste belichting. Belicht één stop over (of nog iets meer), en je krijgt het wit van de golf ook echt op de foto (of dia), probeer wat uit!.

  • Bij dit soort weer waait er ook vaak veel zout (water) door de lucht. Zorg dat je de camera hieraan zo min mogelijk blootstelt en veeg hem hierna met een doek goed schoon.

Terug naar de Weerkalender

 
© Auteur: Stefan Jak

Laatste wijziging: zaterdag 23 november 2013