Foto van de maand Juni 2004

 

In de zomermaanden juni en juli staat de zon midden op de dag hoog aan de hemel. In die periode kan er dan soms een bijzonder optisch verschijnsel worden gezien, dat in andere maanden, hier in Nederland, vrijwel niet gezien kan worden. Het verschijnsel is de zogenaamde Circumhorizontale boog, een fraai gekleurd verschijnsel dat wordt veroorzaakt doordat licht van de zon breekt in kleine ijskristalletjes. Zoals fraai zichtbaar is in bovenstaande foto, waar in ijle ijsbewolking (Cirrus) een fraaie gekleurde band zichtbaar is, bijna evenwijdig aan de horizon. Deze 'boog' heeft een vrijwel vaste positie ten opzichte van de zon en kan voorkomen onder de zogenaamde Grote kring, die een doorsnede heeft van circa 46°. De zon moet daarom meer dan 46° boven de horizon staan, wil je de Circumhorizontale boog kunnen zien. En vaak moet de zon nog een stuk hoger staan en de boog wat hoger boven de horizon, voordat je het kan zien. Want allerlei bomen, gebouwen en dergelijke staan er vaak voor. In zuidelijker streken zal je wat meer geluk hebben, omdat de zon daar wat langer (in het seizoen) hoog aan de hemel staat. De kans dat je dit dus een keer ziet is daar wat groter. De bovenstaande foto is genomen in Frankrijk, in de laatste week van juli, nabij Mussidan.

Het hiernaast staande figuur toont (globaal) de plek van de boog ten opzichte van overige min of meer bekende halovormen.

Wil je meer weten over optische verschijnselen en het fotograferen daarvan? Kijk dan eens bij De Fototips, of voor veel voorbeelden in Het Archief.

© Foto en tekst: Stefan Jak

Laatste wijziging: maandag 30 december 2013
 

Bron: http://www.weerfotograaf.com