Foto van de maand September 2008



Vliegen en ' het weer' zijn zeer nauw met elkaar verbonden, zeker als je gaat zweefvliegen.

De weerfotograaf -ook gek van vliegen- kon onlangs een aantal vluchten met een zweefvliegtuig maken. Wat een geweldige ervaring! Binnen een halve minuut zit je op circa 500 meter hoogte en suis je met zo'n 120 km/u door het zwerk. Het is dan de kunst om een opstijgende luchtstroom te vinden; een thermiek'bel'. Deze opstijgende luchtstromen worden veroorzaakt doordat de zon het aardoppervlak opwarmt, dat gaat vooral goed bij droge zandgronden of hei. Het zijn vrij kleine luchtstromen, dus als je er in komt moet je proberen hierin te blijven, om hoogte te winnen. Vandaar dat zweefvliegtuigen vaak eindeloos rondjes draaien, ja daar moet je tegen kunnen. Dat deden we hier ook op deze mooie zomerdag in juli en werden op een goed moment zelfs vergezeld van enkele roofvogels, die deze kunst al duizenden jaren beheersen en netjes met ons in de thermiekbel hun rondjes draaiden. Op de foto -die genomen is met een fish-eye objectief, vandaar de bolling in de foto- zie je de omgeving van Terlet en de A50 die het landschap doorklieft. Precies in het midden van de foto kan je de zogenaamde Wildwissel zien, waar allerlei dieren toch veilig over de A50 kunnen komen. Het was op dat moment nog geheel helder en onbewolkt, de thermiekbellen moesten dus ' op gevoel' ontdekt worden. Wanneer er stapelwolkjes ontstaan vormen die een goede aanwijzing waar de thermiek zit, want een stapelwolkje wordt immers ook veroorzaakt door stijgende luchtstromen.

Doordat je afhankelijk bent van thermiek (lees: opstijgende luchtstromen door warmte) is het seizoen om te zweefvliegen niet eindeloos. Het duurt grofweg van maart tot en met oktober. Maar ook in dat seizoen is het niet altijd feest. Bij regen valt er niet veel te vliegen en bij (naderend) onweer is het uiteraard levensgevaarlijk, vanwege de soms hevige turbulentie maar ook zeer zeker doordat de lier waarmee de zweefvliegtuigen naar boven worden getrokken dan kan fungeren als een enorme bliksemafleider, met een garantie op inslag. Het weer(bericht) is dus echt van cruciaal belang voor deze ' sport'.

Vrijwel iedereen kan een zweefvlucht maken, de Weerfotograaf heeft de vluchten gemaakt bij het Nationaal Zweefvliegcentrum Terlet / Stichting Zweefvliegers Terlet. Ik kan het iedereen aanbevelen!

Waar is deze foto gemaakt? Als u op uw PC (met Windows en Internet Explorer) Google Earth heeft geïnstalleerd kunt u direct naar de locatie van deze foto ' vliegen' , door dit bestand te downloaden. Als u dan dat bestand opent zal Google Earth starten en deze plek getoond worden.

Werkt u met de browser Safari (bijvoorbeeld op Apple-pc's) klik dan met de rechtermuisknop op het bestand en sla het ' te downloaden gekoppelde bestand' op als .kmz (dus NIET met de extra extensie .zip of .txt). Open dan het bestand. Google Earth start en vliegt naar de foto-locatie.

© Copyright foto en tekst: Stefan Jak



Laatste wijziging: woensdag, 8 oktober 2008

Bron: http://www.weerfotograaf.nl