Gebruik van een polarisatiefilter

Linksboven: Foto van een buitje zonder polarisatiefilter. De zon staat geheel rechts van het beeld (foto genomen met een Nikon f 24 mm f2.0 lens in zuidelijke richting, zon in het westen)

            

Rechtsboven: Foto van de bui maar dan met gebruik van een polarisatiefilter. Merk op dat met name in het midden van het beeld de polarisatie van het licht het sterkst is.

Een Polarisatiefilter maakt veel wolkenfoto's interessanter!

Ga eens experimenteren met het gebruik van een polarisatiefilter. Veel optische verschijnselen bestaan voor een gedeelte uit gepolariseerd licht, de één echter meer dan de ander. 

Hoe werkt een polarisatiefilter?

Licht is een golfverschijnsel. Het licht dat wij overdag zien komt echter uit alle richtingen. Allerlei golven komen vanuit alle richtingen op ons aan kabbelen als golfjes op het water. Zou je de watergolven van uit één kant tegen kunnen houden, door bijvoorbeeld een tralie, dan polariseer je de golven; je gaat ze één zelfde richting geven omdat de golven die uit een andere richting komen worden tegengehouden. Het golfpatroon wordt zo veel duidelijker, golven uit andere richtingen worden uitgedoofd. Dat werkt met licht-golven net zo. Een polarisatiefilter is een tralie voor lichtgolven, en deze houdt dus lichtgolven tegen, alleen de lichtgolven vanuit één richting komen er door.

Wat voorbeelden

De regenboog is één van de meest gepolariseerde licht-verschijnselen. Een polarisatiefilter kan dit verschijnsel zelfs 'uitdoven'. Want een polarisatiefilter laat dus alleen licht vanuit één richting door. Het gepolariseerde licht van een regenboog kan, als dat haaks staat op het filter, niet doordringen tot de foto. Dan verdwijnt de regenboog dus op de foto! 

Andere verschijnselen zijn vaak minder gepolariseerd. Al naar gelang de stand van het filter (dat gedraaid kan worden) kunnen de verschijnselen in intensiteit zelfs toenemen (dat geldt nu ook weer voor de regenboog!.. verwarrend?.. wellicht, probeer het gewoon eens uit en je ziet het verschil meteen).

In zijn algemeenheid is een polarisatiefilter ook goed te gebruiken om meer contrast te verkrijgen, zoals een meer blauwe lucht - met name op ca. 90° van de zon (haaks op de richting van de zon)-,  en spiegelingen van water of ramen op te heffen. Ook het groen van bladeren wordt intenser (doordat schitteringen worden opgeheven) en heïgheid in de lucht kan worden verminderd. Een 'ouderwetse' handmatige camera heeft in de regel een lineair polarisatiefilter nodig, een moderne camera met zijn geavanceerde belichtingsmeters daarentegen meestal een circulair polarisatiefilter. Let daar goed op, anders gaat het fout met de belichting. Lees daarom goed de handleiding van de camera voordat je een duur polarisatiefilter aanschaft.

 

Ga voor meer specifieke fototips naar Fototips


© Foto en tekst: Stefan Jak

Laatste wijziging maandag, 17 maart 2008