Juiste sluitertijd en diafragma voor bewegend water

Linksboven: Foto van water met een korte sluitertijd van 1/1000 seconde. Druppels zijn herkenbaar, het water lijkt "bevroren".

            

Rechtsboven:  Foto van water met een lange sluitertijd van 1/15 seconde.  Het water gaat als één geheel vloeiend naar beneden. 

De sluitertijd is van groot belang!

Bij een goede camera kan je de sluitertijd en diafragma zelf instellen. In dat geval kan je de foto's die je maakt een heel eigen sfeer meegeven. De bovenstaande foto's zijn van hetzelfde onderwerp, maar zijn met verschillende sluitertijden genomen. Het is duidelijk dat dit nogal wat uitmaakt!

Ga zelf maar eens experimenteren. Let er daarbij op dat wanneer de sluitertijd langer wordt dan 1/30 seconde de foto snel onscherp kan worden door "bewegings-onscherpte", gebruik dan een statief, zodat je de camera wel stil kan houden.

Als je op de camera niet direct de sluitertijd kan instellen kan je soms wel het diafragma (de lensopening) groter of kleiner maken. Waarna de camera zelf de juiste sluitertijd vaststelt. Dit zijn de zogenaamde "diafragma-automaten". In dat geval kan je de camera wat bedotten. Door een grote lensopening te kiezen (diafragma f 2.0 bijvoorbeeld), zal er veel licht in de lens komen en kiest de camera een korte sluitertijd, van bijvoorbeeld 1/1000 seconde. Kies je echter een kleine lensopening (f 16) dan kan de sluitertijd veel langer worden doordat er veel minder licht in de lens komt. En zo kan je dus hetzelfde effect bereiken.

 

Ga voor meer specifieke fototips naar de Kalender


© Auteur: Stefan Jak

Laatste wijziging: woensdag 11 december 2013