Wolkenvaria; wolken op diverse hoogten

Wolken zijn prachtig en altijd wisselend van vorm. Soms veroorzaken ze een sombere sfeer, dan wordt het weer dreigend, of zijn er prachtige kleurrijke verschijnselen zichtbaar als halo's, of wordt de dag afgesloten met een stemmingsvolle zonsondergang.   

Hoge bewolking
   
  
Middelbare bewolking
   
  
Lage bewolking

U kunt de foto's op een groter formaat bekijken door ze aan te klikken

Hier zijn de wolken gerangschikt naar lagen in verschillende hoogten (er zijn overigens meer indelingen mogelijk). We onderscheiden grofweg drie lagen:

  • De hoge bewolking die uit ijsdeeltjes bestaat. Het zijn vezelige, soms melkachtige wolken waarin ook kringen om de zon (of maan) en andere optische verschijnselen zichtbaar kunnen zijn. Hoogte: boven de 6 km.

  • De middelbare bewolking, die uit (soms onderkoelde) waterdruppeltjes bestaat. Het kan voor de meest prachtige zonsondergangen en -opkomsten zorgen. Het is soms een voorteken van onstabiliteit als deze wolken er 'rommelig' uitzien en kleine uitstulpingen naar boven hebben, als warrige watten of kantelen. Hoogte: tussen 2.5 en 6 km.

  • De lage wolken, wolken die grotendeels uit waterdruppels bestaan (afhankelijk van het seizoen). Ook de stapelwolken horen hier bij, al kunnen deze (bij een bui) tot wel 15 km hoog worden! De basis van deze wolken ligt echter beneden de 2,5 km en dat is hetgeen dat telt voor de indeling in deze categorie.

Er zijn nog enkele afwijkende wolken die veel hoger voorkomen dan de wolken die hier behandeld worden. Deze hebben in de regel weinig invloed op het weer, zoals parelmoerwolken en lichtende nachtwolken. Deze kunnen op hoogten tussen 20 en 80 km aanwezig zijn.

De officiele indeling volgens de WMO (Wereld Meteorologische Organisatie) staat ook op deze site.

Terug naar index van foto-archief HET WEER

 

© Copyright foto's en tekst: Stefan Jak

Laatse wijziging maandag, 4 april 2011