IJs

IJs is altijd boeiend. Natuurlijk voor de echte winterliefhebbers; de weeramateurs en schaatsers, maar ook zeker voor fotografen.

Ice1.JPG (51115 bytes)

Foto: ijs in een klein plasje dat snel bevroren is na een nacht vorst, waarna het waterpeil zakte en er luchtbellen onder het ijs achterbleven. Foto: S.Jak

IJs is natuurlijk niet zo moeilijk te vinden of te voorspellen, hou het actuele weer gewoon goed in de gaten. Gaat het vriezen, zoek dan direct de mooie plekjes. Sloten en meertjes die bevriezen of plassen op straat, en als het maar lang genoeg duurt dan ook kanalen en rivieren. Je zal verbaasd zijn hoe oneindig veel vormen ijs kan aannemen. IJs is vaak op zijn mooist als het nog jong is, of zich aan het vormen is. Dan zie je vaak nog de fijne kristalstructuur. Als de temperaturen echt heel laag worden, beneden de -15 graden, ga dan eens op zoek naar rijp op stille plekjes, in het bos bijvoorbeeld, of diepe slootkanten. Dan kunnen zich prachtige rijpkristallen van wel 4 cm hoog vormen, in de vorm van een 'veer' of 'varen-blad'.

Meer weten over ijs? Ga eens op zoek naar de zeer interessante boekenreeks van Minnaert; De natuurkunde van het vrije veld. Het zijn oude boeken (in drie delen vervat), maar met een schat aan wetenswaardigheden en interessante tips om in de vrije natuur leuke dingen te zien. Nog steeds actueel!

Fotograferen?

Als je mooi ijs gevonden hebt is het fijn om een goede macrolens te hebben om de fijne kristalstructuren vast te leggen.

Tip: kijk eens onder het ijs, breek heel voorzichtig een plaatje ijs af van een stuk ijs in een karrenspoor of ondiepe plas (als van de bovenstaande foto). Onder het ijs zitten dan vaak heel mooi gevormde kristallen die in alle rust zijn ontstaan.

Probeer eens een reeks foto's te maken van hoe de ijsgroei vordert op een kanaal of sloot en zoek naar die hele speciale of surrealistische vorm.Met het fotograferen van ijs zal je wel de kou moeten trotseren, das niet zo erg en natuurlijk best lekker (als het niet te koud wordt). De camera zal het minder plezierig vinden, de batterijen houden al snel op in de dikke vrieskou. Neem dus altijd een reserve-setje mee, hou ze warm in de binnenzak, of gebruik een geheel handmatige camera. Fotografeer met filmmateriaal dat de fijne kristalstructuren vast kan leggen en mooie heldere beelden geeft, een 50 of 100 ISO diafilm is aan te bevelen (bijvoorbeeld Fuji-Velvia). Dat kan natuurlijk alleen als er genoeg licht is. Een statief is natuurlijk zeer nuttig, zeker voor de betere macrofoto. Ook het statief (als van metaal) kan erg koud worden, gebruik bijvoorbeeld isolatieschuim voor verwarmingsbuizen (om de statiefpoten) om ze wat minder koud te laten aanvoelen.

Terug naar de Fototips  
© Copyright foto en tekst: Stefan Jak

Laatste wijziging: zondag 1 december 2013