Literatuur

Boeken en tijdschriften over fotografie en het weer

Hieronder zijn diverse boeken en tijdschriften opgenomen die interessant zijn als u ook foto's wilt maken over het weer en aanverwante onderwerpen. Er zijn uiteraard hééééél veel boeken en tijdschriften over deze onderwerpen, dit is dus slechts een selectie. Een selectie die door de auteur zelf gemaakt is en ook door de auteur zelf regelmatig geraadpleegd wordt. Heeft u ook een interessant boek of tijdschrift? Mail het De Weerfotograaf en mogelijk plaatst hij deze ook in de lijst, echter pas nadat De Weerfotograaf deze zelf heeft beoordeeld. De volgorde in deze lijst is min of meer willekeurig en nieuwe publicaties zullen in principe telkens onder aan de lijst worden toegevoegd.

: In dit boek of nummer(s) van het tijdschrift zijn foto's of teksten van De Weerfotograaf opgenomen.

Boeken Tijdschriften Divers

Boeken

Fotografie
 • Basisboek Lichtmeten, Mich Buschman, Focus Publishing 1997. Goede foto's maken van het weer en/of het buitenleven wordt beslist leuker en beter als je weet hoe je met het licht buiten rekening kan houden. Dat wordt zeer duidelijk uitgelegd. ISBN 90-72216-59-8.
 • Doe meer met Fotografie, uitgeverij Cantecleer 1998. Een reeks van praktische boeken zijn verkrijgbaar met daarin heldere maar korte teksten en begeleidende foto's die je verder op weg helpen met de fotografie, en je mogelijk op eigen ideeën brengt voor goede foto's. Interessant uit deze reeks zijn: 1.Natuur en Landschap (ISBN 90-213-2660-4), 2. Licht en belichting (ISBN 90-213-2344-3), 3. 200 tips voor betere foto's (ISBN 90-213-2345-1).
 • Photographing the natural world, Heather Angel (Engels), 1994. Een prachtig rijk geïllustreerd boek met veel tips hoe je in de vrije natuur het best foto's kan maken en kan letten op de natuurlijke omstandigheden. ISBN 1-85585-206-3.
 • Digitale fotografie en beeldbewerking, Michael Freeman, 2001. Een geweldig boek dat zeer helder beschrijft hoe foto's digitaal bewerkt kunnen worden. Geen hobby-gepruts met flauwe grappen, maar serieus werk. Hoe pas je met (oa) Photoshop foto's optimaal aan, zodat je er het best uit haalt wat er in zit; de digitale doka. ISBN 90-5764-221-2/

 

 
Weer
 • Wat een weer, over ijs, as en vuur in de atmosfeer, Jacob Kuiper 2001. Een prachtig boek over de vele verschijnselen in onze atmosfeer met prachtige foto's en duidelijke uitleg over het hoe en waarom. Meer weten? Ga naar zijn website.
 • Natuurkunde van het vrije veld, dr. M. Minnaert, diverse drukken, uitgeverij Thieme Zutphen. Deze reeks boeken (bestaande uit de delen: 1. Licht en kleur in het landschap, 2. Rust en beweging, 3. Geluid, warmte en elektriciteit) MOET iedereen hebben die meer wil weten van wat er buiten zoal te zien, horen of voelen is. En je zal verbaast zijn hoeveel dat is. Uitleg is zeer helder, af en toe vrij wetenschappelijk van aard. Het boek is helaas slecht verkrijgbaar (dus: direct uitgever benaderen), of 2e hands. Vooral deel 1 is zeer interessant.
 • Light and Color in the Outdoors, dr. M. Minnart (Engels), 1993. De Engelse vertaling van deel 1 van de reeks zoals hiervoor beschreven. Herdruk met kleurenfoto's en wellicht beter verkrijgbaar. ISBN 0-387-94413-3.
 • Color and Light in Nature, David K.Lynch & William Livingston (Engels), 1995. Duidelijk geïnspireerd door Minnaert, maar met een geheel eigen insteek en vooral bijzondere foto's van allerlei lichtverschijnselen in de atmosfeer. ISBN 0-521-43431-9.
 • Atmospheric Halos, Walter Tape, Antarctic Research Series, volume 64 (Engels) 1994. Zeer specialistisch boek over halo's in de atmosfeer, met uitleg en zeer bijzondere foto's. Een aanrader voor de ware Halo-jager; kijken of je zelf ook dergelijke foto's kan maken... ISBN 0-87590-834-9.
 • Rainbows, Halos and Glories, Robert Greenler (Engels), 1991. Ook dit boek is een smuller voor de ware halo- en regenboogjager, veel zorgvuldige uitleg en natuurlijk goede foto's. ISBN 0-521-38865-1.
 • Weer een eeuw, het weer in Nederland van 1900 tot 2000, Jacob Kuiper, Harry Otten en Tom van der Spek, 2000. Niet alleen een zeer aardig fotoboek met prachtige historische weerfoto's, ook veel aanvullende informatie over het weer in Nederland van de voorbije eeuw. ISBN 90-18-01190-8.
 • Weer of geen weer, meteorologie voor natuurvrienden, drs. J.Buisman, 1978. De heer Buisman -die later nog meer fantastische boeken zou maken over het (met name winter-)weer in het (verre) verleden heeft dit alleraardigste boek geschreven hoe je zelf met het weer bezig kan zijn, zelf metingen kan doen en hoe e.e.a. in elkaar zit. Als je het van A tot Z gelezen hebt en je voelt de kriebels... je wordt beslist weeramateur! Meld je dan maar vast aan bij de VWK! ISBN90-246.7013-6.

Meer weerboeken? Kijk op http://www.weerboek.nl

 

 

Tijdschriften

Fotografie
 • CameraMagazine, een tijdschrift dat eens per twee maanden verschijnt. Hierin altijd zeer ruim aandacht voor foto-apparatuur en ook fototechniek, zie ook Links Download volledige PDF document Weer en fotografie, overdruk vanuit CameraMagazine (2.1 mb)
 • NaturFoto, Magazine für Tier und Naturfotografie (Duits). Maandblad. Typisch Duits, soms diepe discussies over bepaalde fototechnieken en of e.e.a. wel verantwoord is, je moet er zin in hebben... Maar de vaak prachtige foto's doen het hem, beslist inspirerend: kan ik dat ook?
 
Weer
 • Weerspiegel, een tijdschrift van de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (VWK) dat maandelijks verschijnt. Alle beschrijvingen van het weer de maand ervoor, door alle weeramateurs van Nederland verzameld op a4-formaat, deels in kleur en vaak bijzonder interessant. Niet in de boekhandel verkrijgbaar dus aanmelden als lid van de VWK (zie bovenstaande link) is nodig, maar de kosten vallen erg mee. Een must voor iedereen die echt van het weer geniet!
 • het Weer!magazine.  Maandblad over het weer, in kleur en ook in de boekhandel verkrijgbaar (of mail). Wel wat oppervlakkige informatie.
 • Meteorologica, tijdschrift van de Nederlandse Vereniging van Beroepsmeteorologen (NVBM).  Lezenswaardig voor als men meer wil weten over de achtergronden van het weer en het klimaat. Maar soms ook wel wat langdradig of (erg) wetenschappelijk. Niet in de boekhandel verkrijgbaar. Blad is onder andere te verkrijgen als men zich aanmeldt als donateur.
 • Zenit, maandblad van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde (KNVWS). Een zeer lezenswaardig blad, met in de regel vooral nieuws en artikelen over sterrenkunde. Maar soms zeer boeiende en bijzondere artikelen en foto's over het weer. Te verkrijgen in de goed gesorteerde boekhandel. Wat er in het nieuwste nummer staat kan je lezen op de website van Zenit.

 

 

Divers

 • Sterrengids 2008, Mat Drummen en Jean Meeus, stichting de Koepel. Deze gids wordt ieder jaar uitgegeven en geeft een beeld van de sterrenhemel en bijzondere verschijnselen die het komende jaar te verwachten zijn. De gids biedt tevens heel veel andere nuttige informatie; adressen, links etc. Aanrader!
 • Landleven, magazine voor buitenwonen en buitenleven. Fraaie twee-maandelijkse uitgave om alvast in de stemming te komen voor het lekkere buiten zijn.  Pak daarna de camera en trek er op uit!
 

 

© Auteur: Stefan Jak
Laatste wijziging: vrijdag 6 december 2013