(Zware) regen

Mooi weer wordt vaak op de plaat vastgelegd, maar hoeveel 'regen-foto's' zijn er?

Regenoptent.jpg (165635 bytes)

 Foto: regen op het doorzichtige plastic van een tent; een verregende vakantie.....

Fotograferen?

Regen is een lastig fenomeen om te fotograferen. Niet zo zeer vanwege het al dan niet voorkomen. Daar klagen we vaak genoeg over. Maar als het regent nodigt dat natuurlijk niet direct uit tot het maken van een flinke foto-reportage. De grauwe lucht met de regen fotograferen is vaak niet fraai. De foto wordt al snel duf en 'plat'. Beter is het om bijvoorbeeld een foto te maken waaruit duidelijk wordt dat het regent, zoals deze druppels op een verregende tent. Maar allerlei variaties daarop zijn natuurlijk mogelijk.

Opmerkelijk is wel dat juist bij een egale grauwe regenachtige lucht veel dingen in het landschap, zoals  huizen, bomen en bloemen een veel diepere kleur krijgen. Dat wordt veroorzaakt door het diffuse licht, er zijn geen schitteringen van de zon in gladde oppervlakken zoals bladeren of pannen-daken. Toch iets om rekening mee te houden; want de regenachtige dagen lenen zich dus goed voor sommige landschapsfoto's

Wil men er per se een mooie lucht bij, wacht dan op het moment dat er een opklaring over het landschap trekt. Dat kan zeer dramatische beelden opleveren.

Hou bij regen rekening met de elektronica van de camera zelf! Niet iedere camera kan een flinke hoosbui overleven. Eventueel kunt u overwegen een all-weather camera aan te schaffen. Vaak zijn dit compact-camera's die op zich niet zo veel mogelijkheden hebben om zelf een en ander in te stellen. Maar handig zijn ze wel omdat je foto's kan maken op momenten en plaatsen waar men dat normaal niet (meer) doet, en dat is nu juist zo leuk. In de stromende regen, bij windkracht 10 op het strand bijvoorbeeld.

Terug naar de weerkalender
 
© Foto en tekst: Stefan Jak

Laatste wijziging: 03-03-2003