Regenboog

Met een beetje geluk kan je de fraaie kleuren van de regenboog fotograferen, en met wat foefjes wordt de foto nog mooier!

Regenboog te Zwolle, Copyright S.JAK 2000

Foto: Primaire en -zwakke- secundaire regenboog, Zwolle, S.Jak.

Fotograferen?

Het op de foto zetten van een fraaie regenboog is niet zo moeilijk, maar een beetje extra aandacht maakt het verschil tussen een geslaagde en mislukte opname. Regenbogen zijn natuurlijk te zien bij regen, maar dan alleen als de zon op de regen schijnt, dus buiig weer is het meest ideaal. Hoe groter de druppels (bij zomerse onweersbuien) hoe feller de boog vaak is. Bij een felle regenboog kan men ook vaak een tweede boog zien -die veel fletser is-, de 'secundaire' regenboog. Deze heeft een nog veel grotere straal en de kleuren staan precies andersom.

De grote straal van de regenboog maakt het gebruik van een groothoeklens noodzakelijk om deze er in zijn geheel op te zetten, een 20 mm. lens is dan eigenlijk minimaal nodig. Maar ook met lenzen die meer naar het tele-gebied gaan kunnen fraaie detailopnames gemaakt worden.

Werk op dia's voor een juiste belichting (als u gewoon foto's laat 'afdrukken' zorgt de centrale er vaak voor dat men de lucht overbelicht om de voorgrond goed te laten zien; weg regenboog!)

Voor de beste foto's moet men gebruik maken van een polarisatiefilter, deze heft de laatste schitteringen en heiigheid op, waardoor de regenboog er nog feller (gekleurder) op staat. Als u een polaroid- bril heeft moet u maar eens naar een regenboog kijken en zien wat voor verschil dat uitmaakt. Let echter op; doordat het licht van de regenboog ook zeer sterk uit een richting komt (gepolariseerd licht dus) kunt u het licht hiervan ook geheel 'uitdoven', al naar gelang de stand van het polarisatiefilter.

De regenboog is soms ook te zien in mist waar de zon net doorheen komt, deze is dan vaag en veel minder gekleurd, vaak meer 'wit'. We noemen dat dan een 'mistboog'. Ook hier bewijst een polarisatiefilter goede diensten!

Terug naar de weerkalender
 
© Foto en tekst: Stefan Jak

laatste wijziging 03-03-2003