Veel verschillende ijskristallen door variatie in microklimaat

In de winter van 1996 op 1997 waren er rond de jaarwisseling een aantal dagen dat het achtereen 's avonds meer dan 15 graden vroor en het overdag nauwelijks warmer werd dan -9 graden Celsius. Ideale omstandigheden dus voor ijsvorming. In deze verzameling foto's die gemaakt zijn op 2 januari 1997 zijn vele opmerkelijke ijskristallen te zien. Alle foto's zijn genomen in of nabij Zwolle. Op zeer korte afstand van elkaar (binnen 1 km) tref je zeer veel ijsvormen aan, veroorzaakt door kleine verschillen in het microklimaat; wind, temperatuur, uitstraling, hoeveelheid vocht, oppervlak etc.

Ga er ook eens op uit bij zulke temperaturen en kruip eens met het fototoestel langs de waterkant en over de grond!

U kunt de foto's op een groter formaat bekijken door ze aan te klikken

In een diepe sloot van 1 meter breed en verscholen in een bos (nabij Windesheim, vlak bij de IJssel) zijn ijskristallen op het ijs uitgegroeid tot veertjes van ruim 4 cm groot. Ze zijn ontstaan door de diepvriestemperaturen en een ongestoorde groei vanwege de afwezigheid van wind en direct zonlicht. Op een parkeerplaats aan de rand van de stad staan een paar diepgevroren auto's te wachten op de bestuurders. Die zullen flink moeten krabben om het ijs van de ramen te krijgen. Op het stalen dak zijn er door de enorme uitstraling schitterende ijsblaadjes op de auto gegroeid, die je zo weg kan blazen, zo teer zijn ze.

 

Op een nabijgelegen grasveld was -naast de ondergrond- de uitstraling en temperatuur blijkbaar net wat anders en ontstonden er meer sterachtige ijskristalletjes.  

Bij de IJssel zelf vinden we meer opmerkelijke ijskristallen. Op de basaltblokken direct langs het water zijn grote kussens van ijsblaadjes ontstaan, door de continue aanvoer van waterdamp uit het ijsselwater. Op de IJssel is inmiddels drijfijs ontstaan (op de bodem van de IJssel klonteren ijsdeeltjes aaneen en stijgen ineens op; zo kan een rivier heel snel dichtvriezen). Door de beweging van het water schuren de schotsen langs elkaar en worden de ijsplaten afgerond; er ontstaat zogenaamd 'Pannenkoeken-ijs"

Terug naar index van foto-archief HET WEER

Ook ijs fotograferen? Kijk in de speciale ijs-fototips van De Kalender

© Copyright foto en tekst: Stefan Jak

Laatste wijziging: zondag 1 december 2013