Poollicht van 30 oktober 2003, Wageningen -1-


               

Klik op een kleine foto om deze te vergroten 

  • Bovenstaande fotoreeks bestrijken globaal het tijdvak van 22.15 tot 23 uur lokale tijd.
  • Meer foto's van het tijdvak 23 - 24 uur op de andere pagina
  • Bewegende beelden! let op mogelijk lange downloadtijd. Animatie 1 (415 kb), Animatie 2 (1 mb)

Eind oktober 2003 was de zon ineens weer erg actief. Nadat er al bijna een week poollicht werd verwacht was het die avond van 30 oktober ineens goed raak. Na een wat bewolkte dag klaarde het in de avond ineens fraai op. We hadden geluk, want ons land profiteerde toevallig van een smal opklaringsgebied tussen een enorme hoop bewolking. De satellietfoto (zie hieronder) maakt dat goed duidelijk. Na ca. 21 uur kreeg de Weerfotograaf de eerste melding binnen van poollicht, dat te zien was in Arnhem. En vrij snel hierna werd het poollicht boven grote delen van het land heel actief. Net rond 22 uur (lokale tijd) waren alle foto-spullen opgezet in het Binnenveld -een fraai open, stil en vrij donker weidegebied net tussen Wageningen en Ede- en werd de hemel in vuur en vlam gezet.

Heel snel verschenen naast rode vlekken ook witte streamers, bijna vanuit het zenit richting de grond, die snel oplichtten... en weer doofden. Een band van rode stralen en vlekken bleef gedurende twee uur bijna continu zichtbaar van oost naar west lopen, bijna door het zenit. Aan de noordelijke horizon bleef een wit-groene koepel van licht zichtbaar die geleidelijk wat hoger kwam te liggen en waarin ook af en toe vage gordijn-achtige structuren zichtbaar waren. Het poollicht was vooral actief tussen 22.00 en 22.30 uur en van 23.30 - 23.50 uur. Na 24 uur nam de bewolking wat toe en werd het verschijnsel wat minder duidelijk. En de afkoeling dreef de Weerfotograaf naar zijn warme bed....

Merk op dat er enig vervelend strooilicht is. Op enkele beelden is een lichtzuil vanaf de grond zichtbaar. Dit wordt veroorzaakt door de nieuwe stadsbrug over de A12 bij Ede, die 's avonds helaas zeer hinderlijk en fel verlicht wordt en waarvan de schijnwerpers vrij nutteloos de heldere hemel instralen en zo nog een stukje van de kostbare donkere nacht laat verdwijnen.....

Techniek De foto's zijn vrijwel allen genomen met een AF-Nikon Fish-eyelens (vandaar de kromming van de horizon op de foto's), met open diafragma f 2.8 en een sluitertijd variërend van circa 2 minuten. Alle foto's samen vormen een opeenvolgende reeks in de tijd die loopt van 22.15 - 24.00 uur. Als film werd Fuji Sensia diafilm gebruikt met 100 ISO als gevoeligheid. Enkele 'detailfoto's zijn gemaakt met een MF Nikon 24 mm groothoeklens, ook met open diafragma. In dit geval f 2.0. De camera, een Nikon FA, werd met een draadontspanner op een stevig statief gezet. Merk op dat niet alle bomen aan de rand scherp zijn, de lens tekent wel scherp maar omdat er vrij veel wind stond zijn de bomen door de beweging gedurende de belichtingstijd van 2 minuten wat onscherp geworden. De dia's zijn gescand met een Nikon IV ED scanner op 2900 dpi en 12 bit per kleur, met sRGB kleurprofiel. Er is geen verdere bewerking of kleurcorrectie toegepast. Opslag van de beelden is in dit geval als GIF met perceptual pattern (Jpeg-conversie gaat bij deze gevallen vreemd genoeg niet goed vanwege de zeer kleine kleurnuances, zonder heel omvangrijke bestanden te genereren). De beelden bevatten in werkelijkheid overigens nog meer detail en kleurnuances, maar die vallen weg door het scanproces dat toch nog niet goed gaat met dit soort beelden en door de conversie naar beelden voor het web.

Ga naar het vervolg

Meer tips over hoe poollicht te fotograferen in de Fototips

Meer foto's in het Archief


Satellietbeeld van 21.45 uur UT (22.45 lokale tijd) in het Infrarood. Duidelijk is dat Nederland net profiteert van een smal opklaringsgebied. Zodat het poollicht te zien is gedurende een groot deel van de avond (beeld NOAA satelliet, University of Dundee)

 
© Foto's en tekst, Stefan Jak

Laatste wijziging: woensdag, 8 maart 2006