Poollicht

Poollicht (op het noordelijk halfrond ook wel "Noorderlicht" genoemd) komt in Nederland weinig voor. Op enkele dagen per jaar is er aan de noordelijke horizon een vaag neon-achtig schijnsel te zien, alleen daar waar het 's avonds echt donker is.

auroraWeerfoto.jpg (35834 bytes)

Foto: Poollicht van 6 / 7 april 2000, gefotografeerd in Deventer, belichting 15 seconden met f.2.8 en 28 mm. lens op asa 400-film. Foto: Anne Sonnenschein

Maar in sommige jaren, als de zon erg actief is, is het verschijnsel veel duidelijker. De hele hemel kan in een fraaie gloed gehuld worden en zijn er opmerkelijke vormen zichtbaar. In 2001 was de zon erg actief en is er in Nederland al op diverse dagen zeer fraai poollicht waargenomen, net als het jaar ervoor. Recentelijk kwam zeer intens en groots poollicht voor op 30/31 oktober 2003 en 21 januari 2005.

Fotograferen?

Ook hier geldt, je moet geluk hebben om het poollicht waar te nemen. Maar er zijn hulpmiddelen. Kijk op de site Astronova.nl of op Poollicht.nl voor meer informatie over het poollicht op aarde. Daar staan ook aankondigingen en waarschuwingen voor mogelijk poollicht in Nederland. Als er dan poollicht is en je wilt het fotograferen let dan op het volgende:

Gebruik een handmatige camera met bijvoorbeeld een 28 mm. groothoeklens om een groot gedeelte van de lucht te fotograferen. Een fish-eye lens is helemaal ideaal -om zo in één keer een groot stuk van de hemel met het poollicht vast te leggen. Zoek een donkere plek op waar je geen last hebt van lantaarnpalen of andere kunstmatige lichten die de foto verpesten. Zet de camera op een stevig statief. Gebruik 100 of 400 asa film (liefst diafilm) en belicht tussen de 10 en 50 seconden met een diafragma op f 2.8. Omdat iedere poollichtsituatie verschillend is in lichtsterkte is het noodzakelijk diverse belichtingstijden te proberen. Noteer daarbij tevens goed het tijdstip van waarnemen en wijze van fotograferen.

Digitale camera's hebben echter ook bewezen zeer nuttig te zijn in poollicht-situaties, zij kunnen vaak goed nachtopnames maken en je hebt snel het bijzondere resultaat beschikbaar, dat je direct kan mailen of via internet beschikbaar kan stellen. Want er zijn immers veel mede-liefhebbers! Let wel goed op het warm houden van de batterijen, je staat immers toch vaak in de heldere nacht -lang- buiten en dat vinden deze camera's niet altijd leuk.

Nu maar wachten...

Dat wordt beloont!

Kijk maar eens naar de opmerkelijke fotoreportage van het zeer uitgebreide en schitterende poollicht op 30/31 van oktober 2003

Terug naar de Fototips
 
© Tekst: Stefan Jak

laatste wijziging:maandag, 7 april 2008