De Rode regenboog van 7 juni 1997 te Zwolle

       
               

Klik op een kleine foto om deze te vergroten 

De regenboog bestaat uit alle kleuren van de regenboog.... meestal. De regenboog is echter niets meer dan het terugkaatsen van zonlicht. Als de zon hoog staat zendt deze 'wit' licht uit. Het bevat alle mogelijke kleuren. Daarom zien we overdag bomen die groen zijn, gele bloemen en rode paddestoelen. Als dit witte licht in een regendruppel wordt teruggekaatst breekt dit licht vaak uiteen. En dan zien we soms een regenboog, in de mooiste kleuren. In de bovenstaande reeks zie je echter een regenboog die van kleur verandert.... Zo rond 19.50 uur werd de eerste foto genomen van de regenboog, zoals we hem vaker zien. De onweersbui -dat was het- bleef opmerkelijk lang net ten oosten hangen en de zon bleef op de regen schijnen. Zelfs tot zonsondergang bleef het relatief dichtbij regenen en de regenboog bleef dus ook te zien. Maar zoals zo vaak bij zonsondergang kleurde de lucht rood. De amtosfeer bevatte veel stof en waterdamp, waar de zon allemaal door heen moest schijnen want hij kwam steeds lager te staan.

Echter, als er vrijwel alleen rood licht OP de regendruppel valt kunnen er nooit meer andere kleuren te voorschijn komen als het licht wordt gebroken. Dat is dus precies wat hier gebeurd is. Dus net na zonsopkomst en voor zonsondergang kan je zo'n rode regenboog aantreffen.

Aardig is ook te zien dat de vorm van de regenboog wat verandert. Net voor zonsondergang(of na zonsopkomst) is deze in principe op zijn grootst en kan dan een halve cirkel vormen. Je ziet op de laatste foto dus een stuk dat bijna recht omhoog staat: de meest linkerbenedenhoek van die halve cirkel. Op de eerste foto staat de zon nog wat hoger en is de mogelijke regenboog al veel kleiner. De regenboog staat veel schever. Je ziet als het ware een stukje regenboog van linksboven de halve cirkel -snap je het nog?-

Je ziet de regenboog op de foto's ook steeds iets verder naar rechts gaan (richting het zuidoosten). Logisch want de zon -die het verschijnsel veroorzaakt- beweegt ook, maar dan richting het noordwesten. De regenboog volgt die beweging naadloos, als een spiegelbeeld.

Als laatste aardige detail om nu te noemen zie je op de laatste foto zelfs al een stukje aardschaduw opkomen. Net aan de rand van de horizon verdwijnt de regenboog al, daar valt geen zonlicht meer op de regen. Die schaduw zal steeds verder omhoog komen, de regenboog verdwijnt dan en het wordt donker.

Meer foto's in het Archief

Kijk voor tips voor het fotograferen van regenbogen in de Fototips
 
© Foto's en tekst: Stefan Jak, 2003

Laatste wijziging: 04-01-2004