Maart
           2024

Foto van de maand Maart 2024

Het hele najaar van 2023 en de 'winter' van '23/'24 werd gekenmerkt door regen, regen en nog eens regen. Hier in het bos te Ede.

Het weer nu:

 2023 was extreem nat, in Bennekom viel bij de auteur maarliefst 1264 mm. Zelfs de bossen op de zandgronden, zoals bij de Ginkelse Heide te Ede (op de foto), waren drijfnat. Wel fijn voor de natuur, die jaren kampte met de droogte. En het levert ook wel leuke foto's op. Deze foto is omgezet in zwart-wit, en er is iets aan vignettering toegepast in de bewerking om net wat meer accent te leggen op het mooiste deel van de foto.

De fijne structuren die in het origineel zijn te zien vallen helaas wat weg door het maximale formaat van de foto's op deze site (580 pixels).

© Copyright foto en tekst: Stefan Jak

BUITENgewoon BETOVEREND weer in beeld, een boek waardoor je zin krijgt om het fototoestel te pakken


Buitengewoon betoverend weer in beeld, Nederland in vier seizoenen

Wie het RTL weer volgt kent de naam Karin Broekhuijsen vast. Haar foto's hebben meermalen het weerbericht omlijst met schitterende beelden. Dat is niet onopgemerkt gebleven en men heeft daarom een prachtige bundeling kunnen maken van haar beelden. Fijn is dat de beelden zo herkenbaar en 'Nederlands' zijn, niets geen exotische locaties waar je ver voor moet reizen; ga er voor op pad, wacht, kijk en maak ze zelf. Het inspireert enorm om zelf het fototoestel te pakken!

In dit boek geen uitgebreide verhandelingen over aparte weersverschijnselen, of over gebruikte fototechnieken. Voor sommigen wellicht jammer, maar dat zou in dit geval mogelijk alleen maar afleiden. Wel aan het slot een heldere samenvatting van alle beelden met tekst en uitleg. Handig, zo zie je het niet vaak. Je kan het boek kopen in de boekhandel of bestellen bij uitgeverij Profiel. Het kost Ä 29,95 incl. btw. ISBN : 978 90 5294 499 9


Artikel in MILIEU, omgaan met onzekerheden.

Het klimaat verandert. In Nederland krijgen we meer zware neerslag, afgewisseld door meer droogteperiodes en vaker zomerwarmte. Het houdt ook in dat onze bossen af en toe flink wat water te verduren krijgen, zoals hier op Terschelling.

In de Klimaat-Special van MILIEU (nr 6), het vakblad van de Vereniging voor Milieuprofessionals (http://www.vvm.info), heeft Stefan Jak (ook de samensteller van ' De Weerfotograaf' ) samen met Geert Draaijers van de Commissie voor de milieu-effect-rapportage beschreven hoe je in deze MER-en rekening kan houden met de klimaatverandering die zich inmiddels voltrekt.

Download PDF document met het artikel (1 mb).


Website van De Weerfotograaf CO2-neutraal

De Weerfotograaf draagt het klimaat uiteraard een warm hart toe en wil voorkomen dat het klimaat verandert. Als die klimaatverandering doorzet zijn prachtige weerfenomenen zoals ijs en sneeuw wellicht niet meer te zien. De website wordt sinds begin 2009 gehost door provider Strato, die de servers op groene stroom laat draaien. Ook het beheer van de site thuis, door de webbeheerder, is grotendeels klimaatneutraal. Sinds 2012 wordt bijna alle stroom thuis opgewekt door zonnepanelen op het eigen dak.

Foto ABC, ook met Foto-historie

Het Foto-ABC is een veelgebruikt onderdeel van deze site. Het biedt enorm veel praktische informatie voor zowel de analoge als digitale fotograaf. De gehele tekst wordt regelmatig herzien en aangepast aan de tijd, waarin de ontwikkelingen soms snel gaan, vooral in de digitale fotografie. Bekijk het maar!

De laatste toevoeging, met een kleine kritische noot, is de foto-historie in een notendop.


Wat een weer! Geweldig fotoboek over het weer in Friesland


Wat een weer!

Door de Friese weeramateur Klaas Ybema. Als je de site van de Weerfotograaf interessant vindt, moet je zeker dit boek kopen. Het is samengesteld door een rasechte weeramateur die ook nog Fries is. Een mooie combinatie, want het weer en Friesland hebben wat met elkaar, wellicht is de Elfstedentocht daar het meest duidelijke voorbeeld van. En een boek over het weer in -bijvoorbeeld Gelderland zal er waarschijnlijk wel nooit komen. Het boek is gemaakt met grote zorg en veel gevoel voor het weer, en welke invloed dat heeft op het leven van alle dag. Het bevat een schat aan historische foto's, anekdotes en gegevens van het weer in de afgelopen honderd jaar, in Friesland wel te verstaan. Het oogt her en der wellicht wat spectaculair, want als je dit alles leest en ziet is het wel erg bar en boos geweest in Friesland. Maar het doet je verlangen naar wat beweging buiten in de atmosfeer; laat het maar sneeuwen, stormen, vriezen en donderen! Mooi voor de foto's en verhalen voor straks, over ... jaar. Laat je maar inspireren en stuur dan je mooie / spectaculaire foto's in voor deze site.

Een welgemeende tip van De Weerfotograaf; kopen dat boek. Het is wellicht even zoeken, maar menig boekwinkel (of webwinkel) heeft het nog wel ergens in voorraad.


Download volledig artikel Water In de Atmosfeer uit het juni-nummer (2007) van Zenit

Cover Z klein

Water in de atmosfeer: een drieluik

Door Jacob Kuiper, Peter Paul Hattinga Verschure en Stefan Jak
Onze eigen planeet is de enige planeet in dit zonnestelsel waar op zo'n uitbundige manier en in al zijn verschijningsvormen water te vinden is. In drie etappes beschrijven we het water in de aardse dampkring en hoe fraai het soms op het aardoppervlak neerslaat of kristalliseert. Een reis langs ijskristallen, waterdruppels en wolken waterdamp in de aardatmosfeer, eerst gezien vanaf grote hoogte, om uiteindelijk te belanden op de grond. Kijk ook wat er in de nieuwste Zenit staat

Download PDF document Water in de atmosfeer (0,5 mb).

Let op: het is niet toegestaan om deze pdf te downloaden voor presentatie op andere websites of voor andere doeleinden (publicatie, vertoning of verspreiding), zonder daar vooraf met de auteurs contact over te hebben gehad.


Beelden van de foto-cursus; deel 4 over het Documentaire Stil-leven

De Weerfotograaf volgde bij Het Domein in Arnhem een foto-cursus, voor landschapsfotografie en stil-levens. Een leuke en nuttige ervaring, ook voor het maken van weerfoto's. Op deze site een verslag van die cursus, met de beelden. En uiteraard enige tekst en uitleg, zodat iedereen er wat van kan opsteken. Bekijk bijvoorbeeld eens deel 4: documentair stilleven.


Download volledig Artikel over Onweer en blikseminslagen uit Landleven

cover LL klein
In het hoog-zomerse juli/augustus-nummer (2002) van het blad Landleven publiceerde De Weerfotograaf samen met Gerrit Hiemstra, van het bekende weerbedrijf WeerOnline, een uitgebreid artikel over onweer en blikseminslagen. Met instemming van de redactie van het blad kan men nu via deze site het volledige artikel in kleur downloaden als PDF-bestand (grootte circa 1.6 mb). Download PDF document Onweer en Blikseminslagen (1.6 mb)


Download volledig Artikel over Weer en Fotografie uit Cameramagazine

Cover CM klein

In het januari/december nummer (2002) van Cameramagazine, het onvolprezen blad over camera's en fotografie (in het algemeen) publiceerde De Weerfotograaf een groot artikel over het fotograferen van weersverschijnselen. Met instemming van de redactie van het blad kan men via deze site het volledige artikel downloaden als PDF-bestand (grootte circa 2.1 mb). Om alles nog eens goed na te lezen en om inspiratie op te doen.

Download PDF document Weer en fotografie, CameraMagzine (2.1 mb)
En verder:
   
Bekijk alle maandfoto's en doe meer met de foto's: i-FOTOS
Zend ook foto's in voor deze site !
De Weerfotograaf in fantastisch BOEK 'Wat een Weer' van JACOB KUIPER

Kijk ook eens op de site van de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie

Nu ca: 2511 Foto's op deze site, en dat aantal wordt steeds groter
 

Test
               Pagina's / links naar meer actuele en
               gedetailleerde weersinformatie

© Auteur van De Weerfotograaf: Stefan Jak

email: info@weerfotograaf.com

Laatste wijziging:   Zondag 24 maart 2024

               

Voor deze site http://www.weerfotograaf.com wordt onder meer samengewerkt met:
Deze site is door de Vereniging van Weerkunde en Klimatologie uitgeroepen tot Weersite van de maand mei 2003!
award VWK
logo wpi
VWK logo
 
Strato Groen


Disclaimer en overige informatie over deze site

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze bron mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieŽn, opnamen of op welke andere manier dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.
De juistheid van gegevens is mede afhankelijk van informatie die ons door derden werd verstrekt. Er kan door de eigenaren van de internet-site geen enkele aansprakelijkheid worden aanvaard indien de informatie onjuistheden of onvolkomenheden blijkt te bevatten.

Deze site is te benaderen via de volgende domeinnamen:

 • http://www.weerfotograaf.nl
 • http://www.weerfotograaf.be 
 • http://www.weerfotograaf.eu
 • http://www.weerfotograaf.com

Aan deze site werken actief mee, of hebben meegewerkt: Maarten van der Hoeven, Jacob Kuiper, Frank Magdelijns, Frank Versteegen, Hennie van Vliet, Willem Kruit, Simon Jak en de vele (andere) inzenders van fotomateriaal.

De site is gemaakt met o.a. programma's als Dreamweaver, Golive CS2, KompoZer, Blue Griffon en SeeMonkey. Als beeldbewerkingspakket wordt gebruik gemaakt van Adobe Photoshop Elements en The Gimp . Dat alles via een Windows PC.  Apple MAC G5, Mac Mini en Powerbook. Scanners die gebruikt zijn: Nikon Scan IV ED, Epson Perfection 3170 Photo. Camera's: Nikon F80S, Nikon FM, Nikon FA, Nikon AW 35, een breed scala aan hierbij horende lenzen, de digitale camera's Nikon Coolpix 3100, P60, P300, Nikon D610, NIKON Z5, Panasonic Lumix LX15 en een analoog midden-formaat camera Pentax 645.

© 2000 - 2024 Stefan Jak / Weather Pictures International