Storm

Iemand die een beetje van het weer houdt zal gek zijn op een storm. De dynamiek van het weer komt dan pas echt tot zijn recht. Toch kan de schade aanzienlijk zijn en er is soms gevaar! Dus het is lang niet altijd leuk.

Foto: zelfs in mei kan het toch nog stormen! Eind mei 2000 was er korte tijd windkracht 9. Deze Berk op de Veluwe nabij Ede heeft het niet overleeft en is spontaan afgeknapt.

Fotograferen?

Erg moeilijk zal het niet zijn. Wie het actuele weer in de gaten houdt weet soms al dagen van te voren dat er kans is op een storm. Je kan je dus voorbereiden en de camera in de aanslag leggen. Of alvast kijken waar je foto's wil maken. Altijd mooi is de storm aan zee. Daar is de storm dan ook op zijn krachtigst. Wel wat lastig soms, als het erg hard waait blaast de wind zand en zout water tegen je camera. Dat is niet geweldig. Maak de camera hierna direct schoon!

In en nabij bossen kan je beter maar NA de storm gaan kijken. Als de bomen nog omvallen is dat natuurlijk gevaarlijk.

Welke lens en camera en film je gebruikt ligt natuurlijk sterk aan hetgeen je wil fotograferen. Een film met een wat hogere gevoeligheid (200 of 400 asa) stelt je wel in staat om bij het soms nog sombere weer en in de bossen goede foto's te maken. Het is natuurlijk nog beter als je daarbij een statief gebruikt.

Hoewel het najaar en de winterperiode (oktober-maart) favoriet zijn voor langdurige stormen is het ook mogelijk dat er ineens in de zomer korte tijd een storm staat. Maar windkracht 10 of meer (gedurende langere tijd) is er dan gelukkig niet bij. Bij een bui kan de wind natuurlijk wel eens uit zijn slof schieten, of er kan een windhoos ontstaan. Maar dat is een heel ander verhaal. Eigenaardig is het dat er jaren zijn waarin de ene na de andere storm het land teistert en soms jaren waar in dat geheel niet voorkomt. Zeer zware stormen kwamen voor in 1972 en 1973, 1976 en bijvoorbeeld in januari en februari 1991. In mei 1983 kwam op hemelvaartsdag een kortdurende storm voor die totaal niet was verwacht, juist daardoor vielen er helaas doden en was er veel schade.

Tip, een serie maken

Probeer als een storm nadert eens van een vast punt (een boom bijvoorbeeld) een serie te maken waar de storm nadert; van de onbewolkte lucht tot de naderende regen, de opklaringen, de buien en de felle wind met daarna weer de rust... Gebruik dan een flinke groothoeklens om veel van de lucht op de foto te zetten. Registreer daarbij de tijd van opname met bijvoorbeeld ook weerkundige gegevens als de windrichting, windkracht, luchtdruk en temperatuur. Zo krijg je een interessant beeldverhaal.

Nu nog wachten op de storm.

 

Terug naar de Fototips
 
© Foto en tekst: Stefan Jak

Laatste wijziging: maandag, 17 maart 2008